5 Cara Memutihkan Ketiak Hitam Dengan Cepat

5 Cara Memutihkan Ketiak Hitam Dengan Cepat – Kulit ketiak yang akan hitam sering menjadi azab bagi kebanyakan orang, terutamanya kaum wanita. Masalah ini sering membuat kita berasa tidak yakin dan tidak bebas memakai pakaian yang kita suka.

Kulit ketiak yang akan hitam muncul disebabkan oleh pembentukan mati sel-sel kulit kerana mencukur rambut armpit terlalu kerap atau kerana syarat-syarat di ketiak selalu berpeluh, jadi ia menjadi tempat yang sesuai untuk beliau bakteria pada kulit.

Jika dibenarkan, bakteria ini akan menghasilkan timbunan sel-sel kulit mati dan juga menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, untuk menangani masalah ketiak hitam, mari kita lakukan beberapa cara semula jadi:

5 Cara Memutihkan Ketiak Hitam Dengan Cepat

cara memutihkan ketiak hitam

1. Jus lemon

Lemon adalah satu buah-buahan yang telah terbukti dapat membantu dalam kulit armpit yang menerangi dan dikaji secara meluas. Jika anda tidak mempunyai lemon, anda boleh menggunakan limau nipis untuk mendapatkan faedah yang sama.

Jus Lemon/limau mengandungi vitamin C yang boleh whiten kulit ketiak. Selain itu, asid dari buah-buahan yang berupaya menentang bakteria yang menyebabkan pembentukan mati sel-sel kulit. Cara Memutihkan Ketiak Hitam Dengan Cepat

Mengambil jus lemon/limau 1 kemudian basuh bersih.
Keping buah-buahan dengan ketebalan kira-kira 5 mm.
Gosokkan hirisan tadi di Daerah armpit adalah hitam selama 3-5 minit
Setelah selesai, basuh dengan air bersih.
Melembapkan armpit (dengan madu) selama 10 minit kemudian bilas sehingga bersih. Ini adalah perlu kerana jus lemon/limau nipis atau boleh membuat kulit menjadi kering.
Melakukan cara ini secara tetap setiap 2 hari sehingga anda mendapat putih ketiak kulit dan terang.
Dalam melakukannya dengan cara ini untuk perhatian juga sensitiviti kulit anda. Jika kulit menjadi merah, radang atau gatal, dengan serta-merta berhenti menggunakan.

2. Timun

Selain daripada jus lemon dan limau, timun juga adalah satu lagi alternatif kepada whiten armpit kulit anda. Gamat mengandungi antioksidan yang boleh membantu mengangkat sel-sel kulit mati dan mencetuskan pembentukan sel-sel kulit yang baru. Cara Memutihkan Ketiak Hitam Dengan Cepat

Di samping itu, kelembapan pada timun adalah amat diperlukan untuk kesihatan kulit untuk mengelakkan bakteria ketiak bersarang.

Anda boleh menggunakan timun dengan mengirisnya nipis-nipis atau menggilingnya untuk mendapatkan Sari beliau.
Sapukan jus timun/ketulan pada ketiak dan meninggalkan kering selama kira-kira 60 minit.
Basuh armpit dalam dengan menggunakan air bersih.
Untuk hasil yang optimum, anda boleh menggunakan ia bersama-sama dengan lemon tersebut.

3. Kentang

Sama seperti pada timun, kentang juga boleh mengeluarkan bahan bahan-bahan yang whiten underarms oleh menghalang pembentukan mati sel-sel kulit dan mengandungi asid yang menghalang bakteria dari hidup dan membiak di sana. Menggunakan kentang untuk whiten sama armpit timun iaitu dengan cara:

Kupas kentang lebih awal.
Kemudian keping nipis atau ditebang untuk mendapatkan Sari beliau.
Selepas itu, jus kentang Berlumur ketiak dan cuti selama kira-kira 60 minit. Anda boleh mengulangi kaedah ini setiap hari.

4. Soda penaik

Soda penaik digunakan untuk whiten underarms kerana ia mengandungi garam yang boleh digunakan untuk menyental untuk mengangkat mati sel-sel kulit yang boleh menyebabkan kulit ketiak menjadi hitam.

Ambil 1 sudu besar soda penaik.
Campurkan dengan sedikit air sehingga ia membentuk pes yang tidak terlalu cair.
Memohon dan menggosok gosokkan pada armpit itu.
Tunggu 10-15 minit sehingga pastanya yang mengeringkan.
Basuh dengan air bersih sehingga digunakan.
Setelah selesai, ketiak kering dan DAB serbuk soda penaik kering dalam penggunaan serbuk menyerupai di ketiak dan biarkan ia melekat pada cucian.
Lakukan ini selepas kaedah mandian dengan kekerapan dua kali seminggu.
Berhati-hati dengan kemungkinan kemunculan kerengsaan kulit dan berhenti melaksanakan dalam kes itu.

5. Gula

Gula mempunyai Granules bersama yang sedikit kasar untuk membantu panik sel-sel kulit mati.

Penggunaan gula untuk whiten armpit biasanya digabungkan dengan minyak zaitun yang kaya dengan vitamin E untuk mencetuskan pembentukan sel-sel kulit yang baru dan mengekalkan kulit untuk memastikan ia berjalan lancar.

Ambil 1 sudu besar zarah gula/brown sugar
Tambah 1 sudu minyak zaitun dan gaulkan sehingga diadun.
Digunakan untuk kulit ketiak dan tunggu untuk 1-2 minit kemudian bilas.
Melakukan ini cara dua kali seminggu sehingga anda mendapat hasil yang diharapkan.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih