Belajar Forex Dengan Mudah

Belajar Forex Dengan Mudah – Ok, jika anda bebas daripada perkara di atas, bolehlah mula tengok dan belajar apa yang best sangat tentang forex sehingga menyebabkan ramai berangan nak jadi FTT (full time trader). Sesungguhnya tiada jalan pintas untuk kita kecapi kejayaan dalam kita mengejar sesuatu itu(forex). Dengan hanya pengalaman dan belajar setiap sesuatu yang baru untuk kita pergi jauh..

Kelebihan Forex

Ok, jika anda bebas daripada perkara di atas, bolehlah mula tengok apa yang best sangat tentang forex sehingga menyebabkan ramai berangan nak jadi FTT (full time trader).

  • Boleh buat di mana-mana yang anda suka, janji ada internet. Sekarang trade di handphone pun boleh.
  • Tiada bos yang arah itu ini. Anda sendiri bos, anda sendiri kuli.
  • Tiada orang tengah. Tak perlu cable-cable, bodek sana-sini.
  • Modal kecil dan kos transaksi murah.
  • Keuntungan tanpa batas.
  • Boleh buat bila-bila anda suka, pasaran buka 24 jam sehari.
  • Tiada persaingan seperti perniagaan konvensional. Maksudnya tak perlu nak berebut-rebut pelanggan.
  • Tiada siapa boleh monopoli market. Ingat senang ke nak pusing market $5 trilion tu?!
  • Ada leverage. Modal kecil, tapi boleh trade macam ada modal besar.
  • Risiko terhad. Anda hanya boleh rugi modal yang dilaburkan sahaja.
  • Banyak material percuma; boleh belajar forex online, download ebook (pdf), ada demo account untuk praktis, video tutorial dan ada juga broker yang bagi account bonus percuma tanpa deposit.

belajar forex

Menarik bukan?! Tapi anda harus ingat, proses belajarForex haruslah dilakukan secara berperingkat. Tak boleh main terjun macam tu jer. Masalah utama trader baru adalah tak sabar nak tengok chart dan terus trading. Ilmu basic masih belum cukup. Bila loss terus salahkan Forex sebagai scam, sedangkan puncanya adalah diri sendiri.

Forex jika kita lihat on paper memang nampak senang. Tapi realitinya agak susah.

Kejayaan takkan datang tanpa usaha yang keras dan semestinya mengambil masa. Bergantung dengan keupayaan individu dan rezeki masing-masing, ada yang boleh berjaya dalam masa singkat dan ada yang perlahan.

Tujuan sebenar belajar Forex adalah bagaimana untuk membuat keputusan yang betul disamping untuk meminimumkan kerugian. Percayalah, keuntungan akan datang dengan sendirinya.

Belajar Forex Dengan Mudah

Pengenalan kepada Forex

Mesti persoalan ini bermain dalam kepala anda sejak dari awal lagi:

Apa itu Forex? Bagaimana nak buat untung? Bagaimana nak mula?

Ok, kalau nak jadi Forex trader, anda akan lalu step di bawah:

  1. Belajar forex dan cuba fahami sebaik mungkin.
  2. Buka akaun demo (percuma) dan praktis sambil ulang kaji.
  3. Buka akaun real (modal kecil) dan praktis lagi sehingga konsisten.
  4. Trade akaun real dengan modal yang lebih besar dan jana keuntungan.

Dah nampak flow dia kan? Kalau berminat, bolehlah mula belajar. Tarik nafas dalam-dalam, kerana perjalanan yang bakal anda tempuh adalah sangat panjang dan mencabar.

Sebagai permulaan, anda boleh baca secara sepintas lalu berkenaan Forex dan sejarahnya di wikipedia.

Semoga berjaya!

Kelas belajar Forex dalam Bahasa Melayu

Asas Forex

  • Apa itu Forex?
  • Kelengkapan asas untuk trading
  • Matawang didagangkan dalam pair
  • Struktur pasaran Forex
  • Masa trading Forex
  • Leverage
  • Jenis akaun, unit & lot
  • Trading platform
  • Long/Short (Buy/Sell)
  • Bid/Ask & Spread
  • Pips dan Pipettes
  • Rollover (Swap)
  • Cara membuat untung
  • Jenis pasaran
  • Jenis order
  • Jenis analisis

Forex Broker

  • Apa/Siapa itu Forex broker?
  • Jenis Forex broker
  • Jenis akaun Forex
  • Forex regulator
  • Aspek penting dalam pemilihan broker
  • Keperluan asas untuk membuka akaun real/live
  • Bermula dengan akaun demo

MetaTrader

  • Apa itu MetaTrader?
  • Cara menggunakan order MetaTrader 4
  • Cara menggunakan technical tools
  • Cara mengendalikan object
  • Cara memasang custom indicator, script dan EA (Expert Advisor)
  • Cara disable One Click Trading
  • Cara install portable MT4

Analisis Teknikal (TA)

  • Apa itu analisis teknikal?
  • Jenis chart
  • Swing high low
  • Struktur pasaran
  • Support & Resistance
  • Chart pattern
  • Asas candlestick
  • Candlestick pattern
  • Forex gap
  • Indicator asas
  • Divergence
  • Multiple time frame
  • Breakout & fakeout
  • Round number
  • Average range

Analisis Fundamental (FA)

  • Apa itu analisis fundamental?
  • Central Bank
  • Fiscal dan Monetary Policy
  • Interest rates
  • Inflation & employment
  • Quantitative Easing
  • Negative interest rates
  • Faktor yang mempengaruhi nilai matawang
  • Kalendar ekonomi
  • News & Market data

Intermarket Correlation

  • Jenis correlation
  • Profile negara major currency
  • US Dollar Index
  • Hubungan Forex dengan pasaran lain
  • Kategori instrumen
  • Situasi pasaran
  • Carry trade

Pengurusan Risiko

  • Drawdown
  • Perbandingan risiko
  • Pentingnya stop loss
  • Risk Reward ratio
  • Fahami kiraan akaun di MetaTrader
  • Perbezaan margin call dan stop out
  • Trading news dan risikonya

Trading Plan

  • Perkara penting dalam trading plan
  • Jenis trader
  • Cara membuat trading system
  • Trading journal
  • Kekuatan mental sebagai benteng psikologi
  • Akhir kata

Tutorial ini akan dikemaskini dan diperbaiki dari masa ke semasa. Sekiranya ada perkara yang tidak lengkap atau salah, boleh maklumkan kepada saya untuk diperbetulkan. Saya hanya insan biasa, tak lari dari kesilapan. 🙂

Sumber: www.caripips.com

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...