Harga Minyak Bulan Februari 2017 Petrol RON95 RON97 Diesel

Harga Minyak Bulan Februari 2017 Petrol RON95 RON97 Diesel  РHari terakhir setiap bulan kini sudah menjadi tarikh penting buat pengguna di mana pada tarikh itu masing-masing mahu mengetahui hargaruncit bagi Petrol RON95, RON97 dan Diesel untuk bulan baharu. Bermula bulan Julai tahun 2015, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak lagi mengeluarkan apa-apa pemberitahuan mengenai perubahan hargabahan api kepada orang ramai (pengguna) seperti kebiasaannya.

Sebagai makluman, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah menetapkan hargaPetrol RON95 dan Diesel adalah berdasarkan sistem apungan terurus berikutan penghapusan subsidi bahan api. Penetapan harga runcit RON95 dan Diesel (hargadi pam stesen minyak) kini bergantung sepenuhnya kepada apungan terurus atau terkawal melalui harga purata bulanan pasaran minyak dunia sebagaimana pelaksanaan penetapan hargaruncit RON97.

harga minyak bulan februari 2017

Harga Minyak Bulan Februari 2017 Petrol RON95 RON97 Diesel

Sehubungan dengan itu, sekiranya hargapasaran minyak mentah dunia meningkat, maka penetapan hargaruncit bagi bahan api tersebut di pasaran Malaysia turut meningkat dan begitu juga sebaliknya. Pengiraan adalah berdasarkan harga purata bulan sebelumnya dan akan menjadi hargauntuk bulan terbaharu.

Purata maksudnya harga dari awal bulan hingga hujung bulan dibahagi dengan jumlah hari yang ada dalam setiap bulan Selain harga semasa minyak dunia, faktor yang diambil kira dalam menentukan harga bahan api ialah pergerakan ringgit berbanding dolar AS, dengan pengukuhan ringgit berbanding dolar akan membantu menurunkan hargaminyak. Jika nilai ringgit berterusan menyusut maka ia akan memberi kesan peningkatan kepada penetapan harga bahan api di Malaysia.

Harga Minyak Bulan Februari 2017 Petrol RON95 RON97 Diesel

Pemakluman Harga Minyak Petrol RON95, RON97 Dan Diesel KPDNKK hanya akan memberitahu harga runcit baharu bulanan bagi RON95, RON97 dan Diesel kepada Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia atau peruncit pada hari terakhir setiap bulan.

Kemaskini Harga Minyak Petrol RON95, RON97 Dan Diesel Untuk makluman bersama berhubung dengan perkara ini, MYsumber akan melengkapkan jadual harga minyak dibawah bagi bulan Februari (2) tahun 2017 selepas mendapat pemakluman harga rasmi pada hari terakhir 31 Januari 2016 (Selasa), sekitar jam 7:30 atau 8:00 malam. Harga Minyak Bulan Februari 2017 Petrol RON95 RON97 Diesel

JADUAL DAN SENARAI HARGA MINYAK BULANAN RON95 RON97 DIESEL DI MALAYSIA TAHUN 2017

Berikut ialah jadual rasmi harga runcit bulanan bagi Petrol RON 95, RON 97 dan minyak Diesel di seluruh stesen minyak di Malaysia anjuran tahun 2017.

Harga Minyak Bulan Februari 2017 Petrol RON95 RON97 Diesel

Info Rasmi Harga Petrol RON95, RON97 Dan Diesel Bulan Februari 2017 Dikemaskini selepas mendapat permakluman daripada sumber rasmi

Sumber: mysumber.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih