Mengikut Nasihat Nabi Yang Mencuci Pakaian Adalah Suami, Bukan Isteri !! ((Sila Share))

Mengikut Nasihat Nabi Yang Mencuci Pakaian Adalah Suami, Bukan Isteri !! ((Sila Share))

Empat nasihat Nabi untuk suami atas tugasan untuk mencuci pakaian yang terkandung di dalam buku penciptaan Sheikh Fuad Salih bernama Ileribasi Mevkii No Yuriidu Az Ziwaaj wa Tazawuj.

Sheikh Fuad berasa perlu menyenaraikan bilik pembedahan ini bahawa suami tidak lama lagi menyedari menuntut isteri jadi tidak untuk menawarkan yang terbaik kepada-Nya, sebaliknya dia hendaklah juga menawarkan yang terbaik untuk isterinya.

Empat nasihat ini sangat mengajar suami untuk menjadi yang terbaik di dalam rumah.

Peguam empat berikut dihantar Rasulullah:

Basuh diri anda

Nasihat pertama mempunyai dua dimensi. Dimensi pertama ialah proses. Dimensi kedua terletak pada kesudahannya.

Sebagai suatu proses “basuh diri anda” ertinya syer dengan isteri dalam menyelesaikan kerja-kerja di rumah, terutama bagi keluarga yang tidak mempunyai yuran.

Mencuci pakaian yang tidak dibebankan kepada isteri semata-mata, tetapi suami juga harus berbuat demikian. Baik basuh dengan tangan atau dengan mesin basuh.

Konsep perkongsian kerja ini adalah apa yang diajar oleh Nabi. Walaupun beliau adalah seorang Nabi, seorang pemimpin negara, qiyadah dakwah dan hulubalang, beliau sentiasa mengambil isteri untuk membantu menyelesaikan kerja-kerja rumah.

Dilihat dari dimensi keputusan, “basuh diri anda” membuat suami muncul dengan pakaian kemas dan kelihatan jalang di hadapan isterinya.

Cukup banyak suami tidak memerlukan paparan kemas kehadiran isteri beliau, terutama apabila datang waktu malam. Sebaliknya, beliau sentiasa menuntut bahawa isterinya muncul Prima sebelum dia, mengapa dia pula tidak mendakwa dirinya melakukan perkara-perkara yang serupa?

Dalam Islam telah sentiasa ditegakkan keadilan bukan? Suami kami belum juga memahami bahawa kadang-kadang wanita itu tidak sentiasa mencurahkan perasaannya kepada suaminya.

Beliau kadang-kadang memasukkannya ke dalam hati dan cuba menyabarkan diri. Apabila suami dengan mudah berkata “Memakai gaun yang cantik”, penahanan hanya isteri ke hadapan melihat kita mendekati dia dengan pakaian yang berbau atau kusut.

Mari kita mula cuba untuk menukar semua demi seorang isteri yang cuba untuk sentiasa menjadi tokoh wanita yang besar di hadapan kawan suami.

Menarik sehingga rambut

Bila keluar bekerja, apabila Penasihat itu ialah kira-kira untuk, ketika kita ingin mengisi dalam perhimpunan tersebut, orang-orang yang tidak suka berpakaian. Sebaik-baiknya, sekurang-kurangnya kita smoothed rambut.

Kawan-kawan kita turut tidak dapat menjaga kita ketika sedang sakit. Setia, setia menemani penyayang tidak bukanlah angka lain bagi isterinya. Dan tidak ada orang lain boleh menghangatkannya di sejuk tetapi isterinya sendiri. Mengapa Adakah kita sebagai suami dan oleh itu tidak dapat melaksanakan seketika kemas dengan dia?

Menggosok gigimu

Nafas berbau adalah salah satu daripada perkara-perkara yang mengganggu komunikasi dan menjadi berdekatan sempadan. Apabila suami tidak menyukai bau isterinya sebagai dia bercakap, jadi alih-alih istripun yang sebenar untuk tidak suka jika suaminya mendekati dirinya dengan bau yang tidak enak.

Adalah Tuhan kita gemilang, kepada Nabi sallallaahu ‘ alaihi wasallam, setiap yang berlaku dalam rumah, dia siwaak untuk pertama.

Dalam hadis Imam Muslim Diriwayatkan Aisha, menanggung ibu menyaksikan kebiasaan Rasulullah. Apabila ditanya, “apa yang dilakukan pertama kali oleh Rasulullah S.a.w jika dia memasuki rumahnya?” Beliau berkata: “Siwaak bagi”.

Maka nasihat ini benar-benar perlu dilakukan oleh suami. Biarlah dia rajin siwaak bagi atau menggosok gigi Nya.

Jika sebagai semata-mata dengan isteri saya, pastikan ia adalah berus gigi. Pastikan terdapat bau tidak mengganggu. Sehingga lohong menjadi hangat. Sehingga mana-mana selaras kemesraan jadi penuh.

Dan lebih daripada itu, memberus gigi atau siwaak untuk membawa dua kebaikan saya. Kesihatan gigi dan kebersihan, serta yang membawa ertinya kepada Allah. “Siwaak untuk membersihkan dalam mulut dan buatan Tuhan keredhaan” (Diriwayatkan oleh Al-Bayhaqi dan An Nasa’i).

Berhiaslah untuk isteri anda

Para sahabat Nabi adalah suami yang memimpin dalam amalan nasihat ini. Ibn ‘ Abbas berkata, “Saya suka isteri saya untuk dihiasi kerana saya cinta isteri saya yang dihias untuk saya.”

Mengapa jadi, for sure, “suami berhiasnya Ibn Abbas sesungguhnya kehadiran isterinya akan membantu isteri menundukkan pandangan beliau melihat lelaki selain suaminya. Berhiasnya suami sebelum isterinya juga makin hati lebih dekat kepada kedua-dua mereka.”

Jika rakan yang sibuk berdakwah dan Jihad tidak cuai pakaian kepada isterinya, bagaimana pula kita? Mungkin tiruan daripada mereka.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih