Mukjizat Al-Quran Mengenai Asal Usul Jenis Kelamin Bayi

SUBHANALLAH !! TERBUKTI Mukjizat Al-Quran Mengenai Asal Usul Jenis Kelamin Bayi (((SEBARKANLAH))) – Sehingga baru-baru ini, dipercayai bahawa jenis kelamin bayi ditentukan oleh sel-sel ibu. Atau sekurang-kurangnya, dipercayai bahawa jenis kelamin ini ditetapkan dengan cara bersama oleh sel-sel lelaki dan wanita.

Tetapi, kita diberitahu info yang berbeza dalam Al-Quran, yang menyebutkan bahawa jenis kelamin laki-laki atau perempuan di ciptakan “dari air mani jika dipancarkan”.
“Dialah yang menciptakan berpasang-pasangan lelaki dan wanita, dari air mani, apabila dipancarkan. “(QS. An-Najm: 45-46).

Mukjizat Al-Quran Mengenai Asal Usul Jenis Kelamin Bayi

Mukjizat Al-Quran Mengenai Asal Usul Jenis Kelamin Bayi

Cabang-cabang ilmu pengetahuan yang berkembang seperti genetik serta biologi molekul sudah membenarkan secara ilmiah ketepatan maklumat yang diberikan Al-Quran ini. Kini di ketahui bahawa jenis kelamin ditetapkan oleh sel-sel sperma dari tubuh lelaki, dan bahawa wanita tak berperanan dalam sistem pemilihan jenis kelamin ini.

Kromosom iaitu unsur utama dalam pemilihan jenis kelamin. Dua dari 46 kromosom yang menentukan bentuk seorang manusia di ketahui juga sebagai kromosom kelamin. Dua kromosom ini dipanggil ‘XY’ dalam lelaki, danpada wanita.

Penamaan ini didasarkan pada bentuk kromosom itu yang menyerupai bentuk huruf-huruf ini. Kromosom Y membawa gen-gen yang mengkode sifat-sifat kelelakian, sedangkan kromosom X membawa gen-gen yang mengkode sifat-sifat kewanitaan.

Mukjizat Al-Quran Mengenai Asal Usul Jenis Kelamin Bayi

Pembentukan seorang manusia baru berawal dari penggabungan silang salah satu dari kromosom ini, yang pada pria dan wanita ada dalam keadaan berpasangan. Pada wanita, ke dua bahagian sel kelamin, yang membelah jadi dua selama peristiwa ovulasi, membawa kromosom X.

Demikian sebaliknya, sel kelamin seorang lelaki menghasilkan dua sel sperma yang berbeza, satu berisi kromosom X, serta yang lainnya mengandungi kromosom Y. Bila satu sel telur berkromosom X dari wanita ini bergabung dengan sperma yang membawa kromosom Y, jadi bayi yang akan lahir berjenis kelamin lelaki.

Mukjizat Al-Quran Mengenai Asal Usul Jenis Kelamin Bayi

Dengan kata lain, type kelamin bayi ditetapkan oleh type kromosom mana dari pria yang bergabung dengan sel telur wanita. Tak satu pun maklumat ini dapat di ketahui dalam bidang genetik pada era ke-20. Bahkan di banyak masyarakat, dipercayai bahawa type kelamin bayi ditentukan oleh pihak wanita. Inilah mengapa kaum wanita dipersalahkan ketika mereka melahirkan bayi perempuan.

Namun, tiga belas abad sebelum gen manusia, Al-Quran sudah mendedahkan maklumat yang menghapuskan keyakinan khurafat ini, serta menyebutkan bahawa wanita bukanlah penentu jenis kelamin bayi, akan tetapi air mani daripada lelaki.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih