Tarikh Ramadhan Mula Bulan Puasa Di Malaysia 2017

Tarikh Ramadhan Mula Bulan Puasa Di Malaysia 2017 – Tarikh dan cara penetapan permulaan bulan puasa/Ramadhan. Berikut adalah maklumat mengenai tarikh permulaan puasa Ramadhan di Malaysia, serta info mengenai cara yang digunakan untuk menetapkan tarikh bermulanya bulan Ramadhan.

Tarikh Ramadhan Mula Bulan Puasa Di Malaysia 2017

Tarikh Ramadhan Mula Bulan Puasa Di Malaysia 2017

Berdasarkan Kalendar Islam Malaysia 2017 oleh JAKIM, umat Islam dijangka memulakan puasa bulan Ramadan pada 27 Mei 2017.

Walau bagaimanapun tarikh muktamad adalah tertakluk kepada penetapan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia selepas melihat anak bulan (hilal) Ramadhan pada malam 26 Mei 2017 (bersamaan 29 Syaaban 1438 Hijrah).

Tarikh permulaan puasa akan diumumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui radio dan televisyen selepas penetapan dibuat.

Cara Penetapan Tarikh Ramadhan 2017

Malaysia menetapkan tarikh permulaan Ramadan (serta bulan-bulan Hijriah lain) berdasarkan kaedah Rukyah dan Hisab.

Sekiranya

 • Rukyah Kaedah rukyah adalah melihat anak bulan Ramadan ketika matahari terbenam dengan mata kasar atau dengan bantuan alat-alat optik seperti teleskop dan teodolit. Ia dilaksanakan pada 29 haribulan Syaaban di 29 tempat cerapan rasmi di seluruh negara oleh Jawatankuasa melihat anak bulan peringkat negeri.Tarikh Ramadhan Mula Bulan Puasa Di Malaysia 2017

  Anak bulan (hilal) adalah bulan sabit pertama kelihatan selepas ijtimak

  Sekiranya anak bulan kelihatan, maka Ramadhan dikira sudah bermula. (Hari baru kalendar Hijriah bermula bila matahari terbenam, bukan pukul 12 tengah malam sepertimana kalendar Masihi).

  Sekiranya anak bulan tidak kelihatan, hisab (kiraan falak) akan diguna pakai.

 • Hisab Malaysia (serta anggota MABIMS* yang lain) mengguna pakai kaedah hisab Imkanur-Rukyah, iaitu penentuan masuknya awal bulan baru berdasarkan keboleh-nampakan anak bulan.Keboleh-nampakan anak bulan ditentukan dengan membandingkan kiraan kedudukan anak bulan dengan kriteria yang telah ditetapkan. Berikut adalah kriteria imkanur-rukyah yang telah dipersetujui MABIMS:

  Anak bulan dianggap boleh kelihatan apabila kiraan memenuhi dua syarat berikut:

  1. Ijtimak** (conjunction) telah berlaku pada 29 haribulan sebelum matahari terbenam.
  2. (a) Ketika matahari terbenam, ketinggian anak bulan di atas ufuk tidak kurang daripada 2° dan jarak lengkung bulan-matahari tidak kurang daripada 3°.atau

   (b) Ketika bulan terbenam, umur anak bulan tidak kurang daripada 8 jam (sejak ijtimak berlaku).

  Sekiranya anak bulan tidak menepati kriteria imkanur-rukyah, maka bulan Syaaban digenapkan menjadi 30 hari.

* Menteri-menteri Agama Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura (MABIMS) merupakan suatu bentuk kesepakatan serantau yang bergerak atas dasar keagamaan bagi menjaga maslahat dan kepentingan umat Islam negara anggota. Tarikh Ramadhan Mula Bulan Puasa Di Malaysia 2017

** Ijtimak atau conjunction adalah keadaan di mana bulan dan matahari berada pada satu garis bujur dilihat dari posisi di bumi.

Sumber: malaysiatercinta

Search Terms:

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

No Responses

 1. Anonymous
 2. Anonymous
 3. Anonymous
 4. Anonymous