Apa Hukumnya Bila Wanita Tidak Mengganti Hutang Puasa Tahun Lalu ?? Inilah Jawapannya…

Apa Hukumnya Bila Wanita Tidak Mengganti Hutang Puasa Tahun Lalu ?? Inilah Jawapannya…

Bulan Ramadhan di mana kita mesti menahan lapar, dahaga dan hawa nafsu sepanjang sebulan penuh akan Umat Islam lakukan dan pelbagai pahala menanti.

Namun untuk wanita pastinya akan ada masa dimana puasa wanita dewasa tidak boleh dikerjakan dengan cara penuh.

Ada banyak factor, satu di antara alasan kerana fasa m3nstrv4s1 yang dihadapi sebulan sekali.
Selain itu, umumnya wanita juga membatalkan puasa lantaran tengah h4mil, m3nyvsvi atau tengah dalam perjalanan.

Walaupun boleh membatalkan puasa, tetapi tetap masih ada kemestian untuk ganti pada hari di luar Ramadhan.

Walaupun itu dengan adanya banyak kesibukan kadang-kadang wanita lupa ganti puasa sampai Ramadhan th. yang baru sudah didepan mata?

Bagaimana pandangan Islam apabila wanita tidak ganti hutang puasa th. lantas? Tersebut penuturannya.

Tidak boleh dinafikan apabila wanita saat saat ini dipenuhi dengan berbagai kesibukan yang begitu mengambil alih saat.

Tanpa ada diakui ternyata bln. sudah masuk Sya’ban dan sebentar lagi masuk Ramadhan.

Namun sayangnya kemestian puasa yang batal di th. lantas juga tidak kunjung diganti.

Ternyata hal sejenis ini jadi perhatian serius yang harusnya di kenali.
Pasalnya hutang puasa seperti hutang wang atau barang yang butuh dibayar. Apabila kita tidak menjelaskan hutang wang atau barang, yang kita hadapi iaitu manusia, namun masalah jika hutang itu iaitu puasa Ramadhan, jadi yang akan kita hadapi iaitu Sang Maha Pencipta, Allah SWT di akhirt nantinya.

Wanita boleh meninggalkan puasa harus apabila Ia alami keadaan yg tidak sangat mungkin untuk meneruskan puasanya.

Namun Ia masihlah mesti ganti atau mengqadha puasanya pada beberapa bln. yang lain.

Ada dua keadaan di mana wanita belum membayar hutang puasa th. lantas.

1 Pertama kerana alasan sakit, sakit kekal yg tidak boleh sembuh, atau memanglah punya niat melambat-lambatkan masa sehingga kewajiban membayar hutangnya terlewati.

Menurut pendapat Abu Hanifah dan Ibnu Hazm apabila seorang punya niat mengakhiri hutang puasa sampai datang Ramadhan kemudian jadi dia tetaplah mesti mengqodho ‘puasa itu diikuti dengan taubat.

Namun, Imam Malik dan Imam Asy Syafi’i mengemukakan kalau bila dia meninggalkan qadha ‘puasa dengan berniat, jadi di samping mengqadha’ puasa, dia juga mempunyai kemestian berikan makan orang miskin untuk sehari-hari yang belum diqodho ‘.

Pendapat berikut yang lebih kv4t seperti difatwakan oleh sebagian sahabat seperti Ibnu ‘Abbas radhiyallahu’ anhuma.

Hal sama saja disibakkan oleh Syaikh ‘Abdul’ Aziz bin ‘Abdullah bin Baz, ketua Lajnah Ad Da’imah (komisi fatwa Saudi Arabia).

Menurut dia, orang yg tidak mengqadha puasa mesti bertaubat pada Allah subhanahu wa ta’ala dan dia mesti berikan makan pada orang miskin untuk sehari-hari yang ditinggalkan dan masihlah butuh menqodho ‘puasanya.

Saiz makanan untuk orang miskin iaitu 1/2 sha ‘Nabawi dari makanan pokok negeri itu (kurma, gandum, beras atau sebagainya) serta ukurannya iaitu sekitaran 1, 5 kg sebagai ukuran pendekatan.

Dan tidak ada kafaroh (tebusan) diluar itu.
Perihal ini pula yang difatwakan oleh beberapa teman dekat radhiyallahu ‘anhum seperti Ibnu’ Abbas radhiyallahu ‘anhuma.

2 Ke-2, Ia terpaksa sekali tidak membayar hutang puasa kerana ada uzur seperti sakit atau bersafar, atau pada wanita lantaran h4mil atau m3nyvsvi dan susah untuk berpuasa, jadi tidak ada kemestian buat mereka terkecuali mengqadha ‘puasanya sahaja.

Jadi boleh di ambil rangkuman apabila wanita meninggalkan hutang puasa hingga masuk ke Ramadhan selanjutnya jadi Ia mesti bertaubat pada Allah dengan mengqodho ‘puasa, dan mesti berikan makan (fidyah) pada orang miskin, untuk sehari-hari puasa yang belum ia qodho’.

Namun apabila mempunyai udzur (seperti karena sakit atau m3nyvsvi hingga sukar menunaikan qadha ‘), jadi dia tunda qadha’ Ramadhan hingga Ramadhan berikutnya, jadi dia tidak mempunyai kemestian terkecuali mengqadha ‘puasanya sahaja.

Sumber: www.hebohnews.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih