AWAS DAN WASPADALAH !! MEROKOK SELEPAS MAKAN 10 KALI GANDA BAHAYANYA !! SILALAH DI SHARE KEPADA TEMAN YANG PEROKOK

AWAS DAN WASPADALAH !! MEROKOK SELEPAS MAKAN 10 KALI GANDA BAHAYANYA !! ((SILALAH DI SHARE KEPADA TEMAN YANG PEROKOK))

Walaupun amaran bahaya merokok pada kotak rokok ditampal terang itu, walaupun dengan imej-imej ngeri daripada merokok, tetapi untuk penagih rokok ia seperti angin.
Di mana-mana, walaupun dalam pengangkutan awam walaupun perokok telah mahu untuk menghisap rokok, mereka akan lakukan. Tidak melainkan di mana untuk makan, seperti kafe, gerai-gerai makanan, kami mendapati mereka mempunyai banyak asap.

merokok-setelah-makan

Sebabnya mereka biasanya sangat mudah, jika anda tidak merokok selepas makan, mulut akan berasa geram dan masam. Tetapi adakah anda tahu, apa yang berlaku kepada badan apabila anda merokok selepas makan? Penjelasan ini.

Sudah tentu, tidak pernah merokok selepas makan adalah disyorkan, walaupun beberapa ahli-ahli sains dan doktor memberi amaran, bagaimana sangat berbahaya jika anda merokok selepas makan.
Merokok boleh mengganggu sistem pencernaan dalam usus. Sistem penghadaman yang memberi kesan seluruh badan, terjejas disebabkan oleh nikotin terikat kepada oksigen, yang diedarkan dalam darah. Kerana nikotin lebih mudah diserap, sehingga oksigen yang diperlukan untuk mengecilkan sistem penghadaman.

Disebabkan yang boleh disebabkan mampu mencetuskan berlakunya kanser kolon dan kanser paru-paru. Walaupun doktor menyampaikan lebih baik memberikan jeda selama 20 minit selepas makan, tetapi masih, rokok ini tidak baik untuk badan.

Anda tidak bersetuju, terutamanya dalam pembungkusan rokok dicap, jika merokok boleh mempunyai pengguguran, meningkatkan serangan jantung, dan kanser.
Jadi di mana anda nyatakan? Sihat atau sakit?

Menurut ahli farmasi kebangsaan Nigeria, Lanre Alege Universiti Hospital Ilorin Pengajaran berkata satu rokok dihisap selepas makan, bahaya adalah sama dengan merokok 10 rokok. Ini kerana, sejak peredaran dalam saluran pencernaan selepas makan meningkat, menyebabkan sejumlah besar kandungan dalam rokok tidak baik untuk kesihatan diserap, jadi boleh merosakkan hati, otak dan saluran darah utama dan menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan jantung mempercepatkan aspek-aspek ini. Kerosakan kepada organ-organ dalam badan akan menjadi lebih cepat dan risiko kanser juga lebih besar.

Malangnya, walaupun bahaya yang mungkin timbul tothe risiko, tetapi masih aktiviti merokok adalah sangat sukar untuk berhenti. Terutamanya dengan keadaan tergesa-gesa asap selepas makan. Perokok mendakwa bahawa aktiviti asap selepas makan mempunyai keseronokan sendiri dan sukar untuk dielakkan.

Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat perkara-perkara yang boleh dilakukan oleh perokok untuk menghindarnya. Di sini adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan selepas makan, supaya anda tidak semestinya merokok

1. Niat & melegakan anda YANG INGIN BERHENTI MEROKOK
Ini adalah cara yang paling berkesan!

2. Simpan Rokok di tempat sukar dicapai
Ini adalah cara yang kuat yang boleh anda lakukan apabila anda mahu mengeluarkan tabiat ini. Tanpa rokok membawa bermakna tidak ada peluang untuk perokok menikmatinya. Letakkan rokok di dalam bilik atau di dalam almari pakaian kerja anda. Oleh itu anda hanya boleh lari dari tabiat merokok selepas makan.

3. Makan dalam Bilik berhawa dingin
Hayo masih berani untuk merokok selepas makan? Apabila masih berani, perokok perlu bersedia untuk kemungkinan dimarahin isteri, ibu, atau pegawai restoran ketika makan di tempat-tempat yang berhawa dingin. Dengan memberi makan di dalam bilik berhawa dingin, anda pasti tidak akan berani asap. Oleh itu, keinginan untuk merokok selepas makan boleh menjadi sedikit ditekan.

4. Memberus Gigi 
Jadikan ia satu tabiat memberus gigi selepas makan. Kecuali untuk membersihkan gigi daripada sisa makanan, tabiat ini juga boleh membuat beberapa perokok perokok kerana ia enggan untuk mempunyai mulut yang bersih selepas memberus gigi.

5. Basuh Tangan dan Hidangan
Masa yang anda mencuci tangan selepas makan, anda juga perlu membersihkan pinggan mangkuk. Keadaan tergesa-gesa membasuh pinggan masa boleh membuat anda lupa asap. Sebuah negara yang bersih tangannya akan menggalakkan anda malas untuk merokok.

6. Bersembang
Apabila anda makan dengan keluarga atau rakan-rakan, cuba untuk bercakap selepas makan. Pastikan tema yang anda sedang tidak bercakap mengenai merokok. Ia boleh mengelak anda merokok dalam masa beberapa.

Pada dasarnya, apabila anda merokok objek ini terus menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan anda. Dan bagaimana orang lain menyediakan tips, nasihat dan banyak lagi, hanya akan menjadi mudah dan kemudian apabila anda tidak mahu menghentikannya. Semakin kuat keinginan untuk merokok, maka anda juga perlu berjuang lebih sukar untuk melawan. Tetapi pemilihan yang berterusan tangan anda, untuk mengekalkan kesihatan, atau merasa senang untuk akhirnya jatuh sakit.
Sila berkongsi dalam kawan-kawan anda adalah perokok.

SUMBER: INTER-CITY PERLINDUNGAN

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih