Diet Golongan Darah O Positif Yang Ramai Tak Tahu

Diet Golongan Darah O : Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik golongan darah O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

diet golongan darah o

Pemilik golongan darah O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah o .

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu Diet Golongan Darah O yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Kelemahan Golongan Darah O

Orang dengan jenis darah O orang yang khusus, kerana mereka boleh menderma darah kepada semua di lain-lain jenis darah, tetapi penghidap darah jenis darah O boleh menerima bayaran daripada rakan-rakan bahagian beliau.

Orang-orang dari golongan darah O, sentiasa kelihatan menonjol antara lain. Mereka mempunyai kepimpinan, proaktif, bertenaga dan mempunyai keupayaan untuk terus fokus. Mereka juga cenderung untuk menjadi sangat kuat dan produktif.

Di Jepun, orang yang mempunyai golongan darah O adalah sentiasa dikaitkan dengan jenis sifat. Masa untuk jawatan temuduga, penemuduga sering bertanya Apakah jenis darah mereka.

Orang yang mempunyai golongan darah O adalah digambarkan seperti menjadi sebagai komited, bertanggungjawab, dianjurkan, fokus, teliti dan praktikal. Mereka juga diiktiraf lebih bijak dan lebih baik daripada pakar logik. Ini jenis perkara kerana nenek moyang mereka yang merupakan seorang pemburu, yang sentiasa betul-betul di kawasan kejiranan menonton dan membelanjakan kira-kira supaya dapat terus hidup.

Maka, jika orang yang mempunyai jenis darah O mempunyai kelemahan? Ya, ianya pasti ada, kerana tiada manusia yang sempurna di dunia. Golongan Darah O orang-orang yang lebih terdedah kepada penyakit-penyakit tertentu, seperti solar plexus, pucuk Tiroid, fasa hormon Tiroid yang rendah serta kekurangan iodin. Pucuk sedemikian boleh membawa kepada kesan sampingan, seperti berat badan berlebihan serta pengekalan air.

Apabila tertekan mereka boleh sangat marah, jadi hiperaktif dan impulsif. Diet yang miskin, kurang bersenam, melakukan tabiat lelaki tidak berkeupayaan serta kecenderungan untuk tekanan membuatkan mereka cenderung dengan semulajadi sistem metabolisme, seperti halangan-halangan yang melambatkan maka insulin, kelenjar Tiroid dan obesiti.

Mereka juga mempunyai peringkat yang lebih tinggi asid gastrik dalam rayuan jenis darah yang lain, perut sensitif dan keadaan yang terdedah mengalami ulser. Orang yang mempunyai golongan darah O, cafein elakkan mesti serta alkohol. Cafein adalah amat berbahaya bagi mereka kerana meningkatkan adrenalin itu, yang sepatutnya malah telah menjadi Kumpulan darah orang. Orang golongan darah O disyorkan untuk melakukan aktiviti fizikal, sekurang-kurangnya 3 – 4 kali seminggu.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih