Hati–Hati !! Jika Tangan Anda Sering Gemetar, Inilah Gejala Parkinson…

Hati–Hati !! Jika Tangan Anda Sering Gemetar, Inilah Gejala Parkinson

1736249shutterstock-300241268780x390

Penyakit Parkinson mempunyai salah satu tanda-tanda yang tersendiri, iaitu gegaran atau gegaran di bahagian-bahagian badan seperti tangan atau kaki. Walau bagaimanapun, jika semua gegaran itu merupakan gejala parkinson?

Tiba-tiba tangan trembled apabila mengangkat atau memegang satu kata nama atau gegaran hanya bahagian jari telunjuk ketika memegang sekeping kertas di atasnya, ia mungkin anda pernah alami.

Pakar saraf Frandy Susatia mendedahkan, gegaran sejak mengangkat objek seperti sudu, pensil, bukanlah gegaran yang menandakan penyakit parkinson. “Gegaran itu adalah sangat banyak seumpamanya. Boleh orang biasa sana adalah satu gegaran, “menjelaskan Frandy di Jakarta.

Gegaran itu boleh muncul disebabkan oleh pelbagai aspek seperti kebimbangan, keletihan untuk pengecutan otot dan kelonggaran berlaku secara berulang. Manakala gegaran ciri-ciri serta tanda-tanda pakrinson, iaitu gegaran rehat.

“Jika ia pecah, gegaran parkinson. Sebagai contoh, lebih banyak berdiam diri dan kemudian tangannya suara sentiasa, “Frank doktor dari pusat gangguan pergerakan, RS Siloam Kebon Jeruk, Jakarta dan Parkinson.

Gegaran di parkinson berkembang disebabkan oleh kemusnahan sel-sel saraf dalam otak basal a.w. dinamakan, iaitu sel-sel saraf yang mengawal pergerakan peranan agensi. Pengecualian pecah, parkinson gegaran juga dicirikan oleh kekejangan badan (rigiditas), pergerakan perlahan (akinesia), serta isu postur badan (postur penglihatan). Empat tanda-tanda yang biasa digunakan doktor untuk mendiagnosis penyakit parkinson.

Selalunya berlangsung selama dua atau tiga tanda-tanda muncul. Tetapi, apabila tanda-tanda awal yang muncul, iaitu gegaran, selekasnya kawalan ke doktor. Apabila unfolding kemungkinan penyakit parkinson’s, tanda-tanda dapat diatasi dengan ubat-ubatan, senaman, serta fisioterapi.

Penyakit Parkinson’s hingaa kini ini masih belum dapat dipulihkan. Pemberian ubat sehingga pembedahan ini boleh menjadi satu pilihan untuk melambatkan tanda-tanda penyakit parkinson’s teruk kualiti hidup boleh meningkatkan kepada pesakit.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih