INILAH 5 Kesan Bahaya Menahan Kencing Yang Selalu Dilakukan !!

INILAH 5 Kesan Bahaya Menahan Kencing Yang Selalu Dilakukan !!

1. Menahan kencing bermaksud menahan pembuangan kotoran dalam badan

Bahaya menahan air kencing terlalu lama yang pertama adalah membiarkan kotoran berada di dalam badan lebih lama. Apabila anda menahan untuk membuang air kecil, maksudnya anda menunda dan menyimpan sisa kotoran dan sisa pencernaan di dalam tubuh anda. kotoran yang sepatutnya di proses keluar akhirnya menjadi racun dn bakteria pada tubuh kita.

restroom-signs04

2. Ganggu proses pencernaan

apabila menahan buang air kecil, jadi secara tak langsung anda akan mengganggu dan merosakkan proses pencernaan yang terjadi di dalam diri anda. ketika proses pencernaan belum selesai, jadi pekara tersebut akan mengganggu proses pencernaan berikutnya. Proses pencernaan berikutnya akan tertunda kerana anda belum membuang sisa pencernaan sebelum ini,

3. Ganggu organ – organ pencernaan

Dengan terganggunya proses pencernaan, maka organ – organ yang bertugas untuk melancarkan proses dan sistem pencernaan pun akan berubah dan terganggu. Beberapa organ seperti buah pinggang, pundi kencing dan saluran kencing akan terganggu fungsinya.
4. Penyakit – penyakit dan jangkitan pada organ pecernaan
Dengan menahan kencing, penyakit-penyakit akn mudah menyerang organ-organ pencernaan anda ini terjadi ketika anda menahan untuk membuang air kecil :

Jangkitan Pada buah pinggang,

Jangkitan pada buah pinggang boleh berlaku disebabkan anda menyimpan urin yang seharusnya dikeluarkan dari pada bahagian buah pinggang, kesan jangkitan buah pinggang adalah seperti berikut:
Gagal Pembuangan Urin
Pendarahan Ketika Melakukan pembuangan urin
Terjadinya kegagalan buah pinggang

Jangkitan pada buah pinggang masih dapat disembuhkan dengan cara hentikan kebiasaan menahan buang air kecil dan rajin minum air mineral.

Kegagalan buah pinggang Dengan menyimpan kotoran yang berasal dari urin yang seharusnya dikeluarkan,jadi buah pinggang kan mengalami kerosakkan yang serius, apabila kegagalan buah pinggang sudah terjadi:
Buah pinggang tidak mampu menyaring dan membuang kotoran – kotoran sisa pencernaan
Sistem pencernaan akan menjadi semakin buruk

Kegagalan buah pinggang merupakan tahap yang sudah teruk dan tidak boleh disembuhkan. kecuali dengan pertukaran atau permindahan buah pinggang,

Batu Karang Batu Pada Saluran Kencing akan terbentuk ketika urin yang disimpan pada bahagian buah pinggang mula menggumpal dan mengalami pengerasan. Pengerasan ini boleh terjadi, kerana urin memiliki kandungan Kristal – Kristal garam, yang akan menggumpal dan mengeras ketika semakin bertambah banyak. kesan batu karang ialah:
Jangkitan pada buah pinggang
Rasa sakit dan pedih pada saat buang air kecil
Sukar buang air kecil
Rasa nyerisakit pada bahagian ulu hati

Untuk mengubati masalah batu karang, caranya ialanh melakukan pembedahan/laser untuk membuang dan memecahkan batu karang,

Jangkitan pundi kencing jangkitan ini disebabkan oleh bakteria – bakteria yang melekat pada bahagian pundi kencing. jangkitan pada kandung kemih pundi kencing dapat dirasakan ketika :
rasa sakit pada perut bahagian bawah
rasa sakit saat buang air kecil
Buang air kecil lebih kerap dengan jumlah air yang sedikit
Buang air kecil dan wujudnya pendarahan

Jangkitan Saluran Kencing

Lebih kurang sama degan jangkitan pundi kencing, jangkitan pada saluran kencing juga dapat terjadi kerana bakteria dan kotoran yang ada pada bahagian tersebut.jangkita pada saluran kencing juga memiliki gejala – gejala yang sama dengan jangkitan pundi kencing
Ketika anda mengalami gejala – gejala seperti di atas, maka anda wajib melakukan pemerikssaan segera,

5. Apakah Menahan kencing boleh mengakibatkan kanser

Mungkin akan muncul satu pertanyaan penting dari anda, apakah dengan menahan buang air kecil akan mengakibat kanser? Pada dasarnya, proses menahan buang air kecil sajatidak akan menimbulkan kanser. Namun demikian, beberapa penyakit yang ditimbulkan kerana kekerapan menahan kencin memiliki potensi untuk menimbulkan gejala – gejala pertumbuhan kanser pada tubuh anda.

Menahan kencing dapat berpengaruh pada jangkitan saluran kencing,jangkitan pundi kencing dan jangkitan buah pinggang. Dengan terjadinya jangkitan tersebut, maka bakteria dan kuman dapat merebak, sehingga mungkin dapat berkembang menjadi sel kanser, jika tidak dirawat.

Beberapa kanser di bawah ini dapat terbentuk karana jangkita yang terjadi pada saluran pencernaan :
Kanser Prostat
Kanser Serviks
Kanser Rahim
Kanser Kelenjar Getah Bening

Bagaimana Mencegah Semua itu Terjadi?

Untuk mencegah dan menghindari dari pelbagai jangkitan hingga menjadi kanser
Jangan pernah menahan buang air kecil.
Selalu minum air putih atau air mineral yang cukup.
Makan makanan yang menandung serat tinggi
Selalu lakukan pemeriksaan ke doktor apabila mengalami gejala – gejala yang dirasa pelik pada bahagian perut dan pencernaan.

Itulah beberapa bahaya yang dapat ditumbulkan ketika anda suka menahan kencing dalam waktu yang lama, Semoga bermanfaat. jagalah kesihatan!!

Sumber: manjur/halosehat

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

Search Terms:

One Response

  1. ak bh c man