INILAH 8 MANFAAT YANG RAMAI TAK TAHU DENGAN MINUM JUS INI !! ((MOHON KONGSIKAN))

INILAH 8 MANFAAT YANG RAMAI TAK TAHU DENGAN MINUM JUS INI !! ((MOHON KONGSIKAN))

Buah-buahan tropika dan bermusim ini banyak ditemui di pasaran tempatan India dan Indonesia.

Seperti yang dilaporkan oleh laman The Health Site, nikmatnya rasa dari jambu biji tak hanya menyegarkan mulut dan mengenyangkan perut melainkan terdapat beberapa manfaat bagi kesihatan jika memakan buah ini.

jus jambu batu

1. Meningkatkan imunisasi tubuh

Jambu biji menjadi salah satu sumber pemakanan vitamin C. Malah kandungannya lebih besar sebanyak empat kali berbanding vitamin C pada jeruk.

Vitamin C yang erat kaitannya akan imuniti tentunya akan semakin meningkat pada masa pengambilan buat yang satu ini, akibat imun merupakan tiang utama badan untuk menentang jangkitan dan patogen.

Peranan jambu biji dalam imuniti juga dikaitkan dengan anti-inflamasi serta kemampuannya untuk menghalang molekul keradangan.

2. Perlahankan penuaan kulit

Radikal bebas pada kulit boleh mencetuskan pembentukan kerutan pada wajah sehingga proses penuaan.

Kandungan pada jambu biji seperti vitamin C, vitamin A, dan antioksidan mampu bantu melindungi kulit dari kedutan dan garis-garis halus, sehingga membuat penampilan kelihatan lebih muda. Tua adalah hal yang pasti terjadi dalam kehidupan manusia namun sekurang-kurangnya dengan pengambilan jambu dapat melambatkan proses penuaan.

3. Tingkatkan kesihatan jantung

Sebuah kajian yang diterbitkan Journal of Human Hypertension menunjukkan, pengambilan jambu seimbang mampu meningkatkan natrium atau kalium badan, yang berfungsi mengatur tekanan darah pada pesakit hipertensi. Selain itu, jambu biji juga bantu turunkan kadar trigliserida dan kolesterol jahat yang mencetuskan perkembangan penyakit jantung.

4. Merawat sembelit perut

Kira-kira 12 peratus daripada mengambil jambu biji mencukupi keperluan serat pada tubuh – yang berguna untuk melancarkan pembuangan pencernaan sehingga mencegah rasa sembelit.

5. Meningkatkan kemampuan penglihatan

Buah-buahan yang kaya akan manfaat kesihatan mata memang masih dimiliki oleh lobak merah, namun tak hanya lobak merah, kandungan dari jambu biji pun iaitu vitamin A boleh membantu memperbaiki penglihatan mata hingga mengurangkan rabun.

6. Baik untuk ibu mengandung

Asam folat dan vitamin B pada jambu menjadi pengambilan yang disyorkan untuk ibu hamil untuk membangunkan sistem saraf bayi, sehingga melindungi bayi dari gangguan saraf.

7. Manfaat untuk otak

Vitamin B3 dan B6 pada jambu biji berfungsi untuk membantu peningkatan peredaran darah ke otak sehingga saraf.

8. Rawatan gigi

Bukan hanya buahnya saja bahkan daun dari jambu biji mampu mengubati rasa sakit pada gigi dengan cara mengambilnya. Sifat anti-inflamasi pada daun jambu biji menjadi bahan alami untuk melawan jangkitan dan membunuh kumat pada gigi. – liputan6.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih