INILAH Cara Mengeluarkan Semut Yang Masuk ke Dalam Telinga Yang Ramai TAK TAHU !! ((SEBARKAN))

INILAH Cara Mengeluarkan Semut Yang Masuk ke Dalam Telinga Yang Ramai TAK TAHU !! ((SEBARKAN))

Cara mengeluarkan Semut yang masuk dalam telinga ini mungkin menjadi artikel yang bermanfaat buat saya sendiri atau buat banyak orang, kerana kemaren kejadian menjengkelkan ini menimpa saya. Hal simple yang membuat saya takut, kenapa takut? saya pernah membaca mengenai seorang kanak-kanak meninggal dunia kerana kemasukkan semut dari kupinnya hingga masuk ke otak.

Kejadian bermula ketika saya selesai mandi, membersihkan diri dengan tuala kering yang saya jemur, beberapa saat kemudia badan saya terasa gatal semua, ternyata tuala yang saya pakai sudah banyak sekali semua hitam kecil, saya bersihkan semua semut yang melekat di tubuh saya, dan ternyata ada

1 semut yang masuk ke dalam telinga saya, kerana merasa risih saya masukkan sedikit air dan berharap semut itu boleh ikut keluar, ternyata semakin sakit, saya cuba keluarkan dengan cutton bud tetap sakit dan tidak ada semut yang keluar. Kerana ketakutan saya bila semut mungkin boleh masuk ke otak saya, akhirnya saya ke doktor ENT, namun malangnya doktor pakar ENT tidak ada, dan diganti dengan doktor jaga dari ICU, setelah masuk keruangan ENT, telinga saya dititiskan minyak goreng sejuk kemudian disedut dengan vakum, kerana merasa masih seperti digigit lagi, dititiskan cecair peroksida atau apalah kemaren dan divakum lagi, baru setelah itu sakitnya sudah tidak terasa.

Mungkin kerana masa saya kemasukkan semut sehingga saya tidak sempat searching dahulu bagaimana menanganinya, ternyata: mengeluarkan semut yang masuk kedalam telinga dengan menggunakan air dan Minyak adalah salah, kerana semut akan merasa terdesak akhirnya menggigit, tindakan pertama adalah cuba arahkan telinga anda ke arah cahaya, kerana semut mencari sumber cahaya, atau boleh menggunakan minyak goreng sejuk (jangan yang mendidih) kerana semuat boleh terjebak / melekat di dinding telingan setelah itu baru datang ke doktor THT untuk divakum apabila masih ada sisa minyak dan semut belum keluar bersama minyak.

Sedikit tambahan, kemaren sempet sata bertanya kepada doktor yang membersihkan telinga saya, semut atau seranggal lain yang masuk ke telinga tidak akan masuk kedalam otak atau bahagian kepala lain selama gendang telingan tidak pecah atau koyak, jadi selama gendang telingan sihat, tidak akan jadi masalah, dan kemaren telinga saya sedikit luka kerana saya teteskan air, dan semutnya merasa terancam akhirnya menggigit dinding telinga saya.

Sekilas info: jangan sembarangan memasukkan cecair ke dalam liang telinga .. lebih baik menggunakan baby oil daripada minyak goreng bila kemasukan binatang dengan TANPA mengoreknya .. tidak boleh mengorek telinga kerana akan iritasi / luka, mengakibatkan sakit telinga bahkan dapat merobek gendang telinga yang menyebabkan kehilangan pendengaran yang boleh kekal bila gendang telinga yang terkoyak / pecah / berlubang tidak menutup kembali .. binatang apapun bila masuk ke liang telinga tidak akan langsung ke otak ..

untuk mengeluarkan binatang yang masuk ke liang telinga sebaiknya segera ke doktor ENT kerana mempunyai alat untuk melihat secara langsung keadaan telinga dan alat khusus untuk meyakinkan / mengeluarkan binatang / benda asing tersebut bila masih ada di dalam liang telinga.

♥ ★ ☆ Saya pernah mengalami kejadian tersebut … semut masuk ke telinga saya, rasanya gembrebeg gaak karuan, terus sama isteri diserlahkan pake lampu senter beberapa saat … dan ternyata semut itu keluar sendiri.
♥ ★ ☆ Daun telinga di sapukan air liur, beberapa saat kemudian, semut itu akan keluar dengan sendirinya.
♥ ★ ☆ ke air yang sudah direndam tembakau. terus keluar tuh.
♥ ★ ☆ Ada yang lebih mudah mengeluarkan semut yang masih hidup kasih aja minyak kayu putih atau minyak yang berbau tajam di belakang daun telinga kerana
♥ ★ ☆ Semut takut dengan minyak yang berbau tajam sesaat kemudian dia akan keluar sendiri
♥ ★ ☆ Kata nenek moyang kita syaratnya daun telinga kita di taro daun pisang buat sarat aja, ehk ternyata benar saya pernah kemasukan semut terus ibu saya ngambil daun pisang sekelumit taro di selitkan daun telinga saya. Beberapa saat kemudian semut nya keluar sendirinya.
♥ ★ ☆ Bersihkan Telinga pake cotton bud dibasahi Baby Oil
♥ ★ ☆ Bisa juga dengan cara ini, dinding telinga di olesi miyak kayu putih maka dengan sendirinya semut itu akan kluar.
sumber: seputaredukasi.com
Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih