Inilah Pendedahan Aset Sebenar Chong Wei Yang Ramai Tak TAHU !!

Inilah Pendedahan Aset Sebenar Chong Wei Yang Ramai Tak TAHU !!

aset-sebenar-chong-wei

ATAS kesungguhannya yang tidak mengenal erti kekalahan, kejayaan dalam dunia badminton akhirnya terbalas apabila membawa pelbagai kejuaraan dan hadiah wang lumayan kepada pemain kesayangan negara ini.

Manakala di luar gelanggang, namanya kerap jadi sebutan. Beliau diminati oleh jutaan peminat di dalam dan di luar negara. Bagi syarikat-syarikat korporat, nama dan wajahnya juga bernilai untuk dikomersialkan bagi tujuan melariskan produk mereka.

Itulah anugerah dan hasil usaha yang diraih oleh Lee Chong Wei. Biarpun sebagai pemain badminton, Chong Wei terbukti juga tidak kurang hebatnya dalam dunia korporat. Tidak mustahil suatu hari nanti, setelah meninggalkan lapangan badminton, beliau akan bergelar pula sebagai seorang tokoh korporat yang berjaya di negara kita.

Mungkin tidak ramai yang tahu Chong Wei memiliki sebuah syarikat pemaju perumahan di Kuala Lumpur. Nama syarikatnya ialah Chong Wei Binajaya dengan beliau sendiri memegang jawatan sebagai Pengarah Eksekutif.

Selain itu, beliau turut mempunyai sebuah kompleks sukan yang diberi nama Sports Arena Sentosa yang terletak di Taman Seri Sentosa, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur. Bagi peminat badminton di sekitar Lembah Klang, kompleks sukan ini memang sudah tidak asing lagi bagi mereka.

Menurut sebuah portal, thecelebritiesnetworth.com, kekayaan Chong Wei kini telah mencecah AS$75 juta (RM300 juta) hasil daripada hadiah kemenangan, sektor perniagaan, duta kepada puluhan produk di peringkat antarabangsa dan tempatan, hartanah dan koleksi kereta mewah yang dimilikinya.

Manakala menurut portal Sport Rich List (senarai kekayaan atlet dunia), aset Chong Wei pada 2011 ialah sebanyak AS$267,300 (RM1.7 juta) dan meningkat kepada AS$59 juta (RM237 juta) pada 2013.

Bagi kenalan rapat Chong Wei, mereka sudah lama mengetahui beliau cukup gemar membeli kereta mewah sebagai koleksi peribadinya. Sehingga hari ini, antara jenis kereta mewah yang dimiliki Chong Wei ialah Skyline R35 GTR, BMW X6 Coupe,

Ferrari F430, Lamborghini Aviator, Audi R8 dan Bentley Continental GT1, dengan harga kesemua kereta ini bernilai jutaan ringgit setiap sebuah.

Selain itu, satu lagi barangan yang digemari Chong Wei ialah jam tangan. Difahamkan, terdapat pelbagai jenama jam tangan yang dibelinya dan disimpan dalam tiga kotak besar.

Akhbar Dongguan Shibao dari China sebelum ini pernah melaporkan, jenis kediaman yang diduduki oleh Chong Wei tidak jauh bezanya dengan kebanyakan orang, namun pastinya ramai akan terperanjat apabila melihat koleksi kereta yang disimpannya.

Pelantikan Chong Wei sebagai duta produk merupakan satu lagi sumber pendapatan utamanya. Bagi setiap produk, bayarannya yang diterima dipercayai mencecah sehingga jutaan ringgit.

Antara syarikat-syarikat yang melantik Chong Wei sebagai dutanya termasuk Yonex, Samsung, KDU Educations Group, XOX, syarikat pengeluar kopi, kerusi urut, resort dan banyak lagi.

Pasukan bola tampar wanita China disambut meriah

Rombongan atlet Olimpik China tiba di lapangan terbang Beijing, semalam, dengan pasukan bola tampar wanita menerima tepukan paling gemuruh oleh ribuan peminat.

Pada Sukan Olimpik di Rio de Janerio, Brazil, pasukan bola tampar wanita China mempamerkan prestasi mantap dengan meraih pingat emas mengalahkan Serbia pada perlawanan akhir.

Sebaik sahaja keluar dari pintu ketibaan, nama pemain-pemain utama mereka dijerit oleh peminat dan tidak kurang pula yang cuba mendekati mereka untuk merakamkan gambar.

Difahamkan, pemain-pemain bola tampar wanita China ini kini seolah-olah menjadi bintang filem kerana mereka bukan sahaja cekap dan cergas di gelanggang, malah yang menjadi tarikan peminat ialah raut wajah mereka yang cantik seperti pelakon filem.

Kawalan ketat menjelang mesyuarat G20

Menjelang mesyuarat G20 yang akan diadakan di Hangzhou, China dari 4 – 5 September depan, pihak berkuasa kini mengadakan kawalan keselamatan paling ketat di sekitar bandar berkenaan.

Menurut akhbar di Hangzhou, semua kenderaan yang ingin memasuki bandar berkenaan diwajibkan berhenti untuk membenarkan pihak polis mengadakan pemeriksaan.

Selain itu, setiap individu dalam kenderaan dan semua beg dan barang yang dimasukkan ke dalam kenderaan mereka juga diperiksa dengan teliti.

Sebelum ini, pihak berkuasa China telah mengumumkan semua pejabat kerajaan dan syarikat swasta Hangzhou akan diarahkan tutup dari 1 hingga 7 September bagi memastikan mesyuarat G20 itu berjalan dengan lancar. lapor Sinar Harian.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih