Jika Umur Anda Adalah Antara 18 – 44 Tahun, Sila Baca Ini… Ianya Berguna !!

Jika Umur Anda Adalah Antara 18 – 44 Tahun, Sila Baca Ini… Ianya Berguna !!

Apabila ia datang kepada badan mereka, wanita melalui banyak perubahan dalam kehidupan mereka. Kita bercakap tentang perubahan fizikal dan emosi yang berlaku dalam yang akil baligh dan menopaus. Namun, Semua orang mengalami perubahan-perubahan dalam berat badan, bentuk dan ciri-ciri fizikal yang lain. Badan akan melalui evolusi yang benar-benar biasa, dan antara faktor-faktor yang menyumbang kepada evolusi ini adalah umur, bersalin, dan tahap hormon. Terdapat tidak ada dua wanita di dunia yang sama, bererti mereka melalui perubahan yang juga unik.

old

Sindrom ovari polisistik (PCOS) adalah satu keadaan yang memberi kesan kepada kira-kira 20 peratus daripada penduduk wanita. Gejala-gejala yang boleh menjadi agak teruk dan mengganggu.

Jika anda syak anda menghidap PCOS, atau sekiranya anda telah didiagnosis dengan syarat ini, anda seharusnya tidak panik, kerana harapan untuk anda. Mengubati masih tidak ditemui, tetapi terdapat banyak cara yang mudah bagi anda untuk mengawal keadaan ini.

Apa itu PCOS?

Sindrom polycystic ovari adalah satu keadaan endokrin itulah hasil daripada tahap peningkatan androgen, atau hormon lelaki di kalangan wanita.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada peningkatan tahap hormon boleh genetik dan persekitaran. Penyakit ini mempunyai pelbagai gejala dan keterukan, bermakna bahawa sering kali sukar bagi doktor untuk mendiagnosis ia.

Walau bagaimanapun, mengikut kajian, keadaan ini mungkin berkaitan dengan insulin, kerana PCOS adalah kerap di kalangan wanita yang mempunyai tahap insulin yang tinggi. Kira-kira 2 – 20 peratus daripada penduduk wanita terlibat dengan PCOS, kebanyakannya pada umur di antara 18 hingga 44, bergantung kepada yang tanda-tanda yang digunakan untuk mentakrifkan ia.

Keadaan ini merupakan satu faktor risiko beberapa penyakit, termasuk penyakit jantung, kencing manis, ‘ sleep apnea ‘ tidur, tekanan darah tinggi dan beberapa jenis kanser.

Apakah gejala-gejala PCOS?

– Haid tidak teratur

-Jerawat, kulit berminyak dan kelemumur

-Kesukaran mengandung

– Berat

-Banyak badan rambut

– Kebimbangan dan/atau kemurungan

Bagaimana anda boleh merawat PCOS?

– Senaman

– Membuat beberapa perubahan pemakanan

– Tingkatkan pengambilan magnesium

-Berbincang dengan doktor anda

-Bercakap dengan ahli terapi

Sumber: http://dailyhealthgen.com/2016/09/05/18-44-years-old-please-read-useful/

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih