Khasiat Biji Betik Yang Ramai Tak TAHU !!

Khasiat Biji Betik Yang Ramai Tak TAHU !! Suka mengambil buah betik? Saat mengambil buah betik, umumnya orang bakal segera membuang bijinya, padahal didalamnya mempunyai kandungan manfaat yang luar biasa untuk kesihatan. Tidak banyak yang tahu bila biji betik yang banyak dibuang itu sangat ampuh membasmi racun yang terkumpul di usus, lever, serta buah pinggang dan mengawal kandungan cholesterol yang banyak mengancam kesihatan.

Tidak menghairankan, kerana di dalam biji betik terdapat banyak sebatian kimia penting, antara lain: protein, lemak tak tepu, asid oleik, alkaloid, steroid, tanin, minyak atsiri, fenol, saponin, dan ada banyak yang lain. Nah, supaya anda makin memahami pentingnya biji betik, baca khasiatnya di bawah ini:

Khasiat Biji Betik

Khasiat Biji Betik Mencegah gagal buah pinggang

Biji betik ampuh membasmi racun tubuh yang boleh memberatkan prestasi buah pinggang. Hal itu pasti dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kegagalan buah pinggang.

Khasiat Biji Betik Menyihatkan jantung

Selain mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi, Ia juga mempunyai kandungan zat antikolesterol sehingga baik untuk kesihatan jantung.

Khasiat Biji Betik Mencegah Penyakit sirosis hati

Kandungan nutrisi dalam biji ampuh mengeluarkan racun dari lever / hati (detoksifikasi). Pemakaian dengan cara teratur boleh melindungi hati daripada penyakit membahayakan, seperti; sirosis hati.

Khasiat Biji Betik Mencegah serta menangani rambut beruban

Kandungan senyawa Glucoside carcirindan yang ada dalam dalam bijibetik ampuh mencegah munculnya uban serta boleh menghitamkan rambut. Caranya, keringkan biji betik, sangrai serta haluskan. Selepas itu, campurkan dengan minyak kelapa serta berikan pada rambut secara merata saat malam hari saat sebelum tidur.

Khasiat Biji Betik Menyihatkan pencernaan.

Kandungan nutrisi dalam biji Ampuh membunuh parasit yang bersarang dalam pencernaan serta racun dalam usus sehingga pencernaan lebih sihat.

Khasiat Biji Betik Lantas bagaimana caranya memperoleh manfaat?

Untuk mendapatkan manfaat luar biasa dari biji betik, anda boleh mengambilnya langsung bersama buahnya. Cara yang lain boleh dengan membancuh lembut serta di sajikan juga sebagai juice atau dapat pula dengan mengeringkannya lalu mengisar serta menyeduhnya dengan air panas seperti kopi. Supaya terasa lebih nikmat, anda boleh menambah madu atau sari kurma.

Mudah-mudahan dengan memahami besarnya manfaat biji betik di atas, anda boleh memanfaatkannya untuk menjaga kesihatan keluarga.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih