PENGEMAR TEH HIJAU BACA NI !! PENGAMBILAN BERLEBIHAN MENYEBABKAN ANDA BERISIKO HADAPI PENYAKIT INI !!

PENGEMAR TEH HIJAU BACA NI !! PENGAMBILAN BERLEBIHAN MENYEBABKAN ANDA BERISIKO HADAPI PENYAKIT INI !!

Semua orang tahu, bahawa teh merupakan minuman yang sihat. Terlebih pada teh hijau serta sebahagian type teh yang lain, di mana khasiatnya dipercayai boleh menangkis pelbagai macam penyakit, bahkan juga penyakit ganas sekalipun seperti kanser.

tulang

Kandungan antioksidan di dalam teh, boleh dibuktikan oleh barbagai saintis boleh melawan sebahagian sel kanser, serta tingkatkan ketahanan tubuh. Terlebih apabila teh dipadukan dengan madu, jadi khasiatnya akan makin bertambah.

Tetapi anda selalu perlu waspada, kerana teh juga mempunyai segi negatifnya, terlebih apabila dimakan terlalu berlebih. Bahaya pengambilan teh ini memanglah tidak terlacak dalam masa yang singkat, tetapi perlu masa yang lama.

Hal semacam ini dihadapi oleh seseorang wanita yang berumur 47 th., Yang bermula sejak umur 20 th. ‘Ketagihan’ minum teh. Tidak pernah seharipun ia terlewat tanpa ada meminum teh, jadi kebiasaannya itu jadi membahayakan tubuhnya, terlebih tulang-tulangnya.

Selama 17 th. itu, wanita asal Michigan yg tidak disebutkan namanya itu, awalannya mengeluh pada doktor, kerana tulang-tulang di bahagian punggung, lengan, pinggul serta kakinya kesakitan selama lima th. terkini.

Dan selepas memperoleh cahaya X, nyatanya pada wanita itu mengalami fluorosis tulang, penyakit yang disebabkan terlalu banyak mengambil flouride. Tahap flouride dalam tubuhnya empat kali lebih besar dari batas normal.

Flourosis tulang sendiri biasanya biasanya banyak yang didapati di India serta China, yang memang sangatlah banyak mengambil teh. Namun di Eropah serta Amerika sangat jarang berlaku.

Fluoride sendiri biasanya dikeluarkan secara semulajadi oleh badan melalui buah pinggang. Tetapi apabila terlalu berlebihan, jadi bakal membantuk mendakan kristal di tulang.

Apa yang dapat kita petik dari pelajaran ini, hal yang butuh diperhatikan yaitu usahakan untuk mengimbangi antara pengambilan air teh serta air putih, kerana sesungguh meminum teh secara berlebihan sangatlah tak baik. Jikalau anda memanglah suka dengan teh, baiknya dimakan maksimum 2 kali sehari.

LiveScience.com

MOHON SEBARKAN BERITA INI KEPADA KAWAN-KAWAN FACEBOOK LAIN …

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih