PENTING !! INILAH 7 CARA MUDAH MENURUNKAN KOLESTEROL YANG TINGGI (((KONGSIKANLAH)))

PENTING !! INILAH 7 CARA MUDAH MENURUNKAN KOLESTEROL YANG TINGGI (((KONGSIKANLAH)))

Kolesterol iaitu sebatian yang mempunyai tekstur lembut yang ada di antara lemak serta pembuluh darah serta disemua sel badan. Cholesterol sendiri terdiri jadi 2 kumpulan iaitu cholesterol baik (HDL) yang sangatlah utama peranannya didalam tubuh, terlebih untuk membatu penyerapan asid lemak esensial serta menghasilkan hormon-hormon seksual.

Yang ke-2 yakni cholesterol jahat (LDL) yakni cholesterol yang harus dijauhi lantaran cholesterol ini mengakibatkan penimbunan lemak dalam pembuluh darah yang boleh menyebabkan munculnya penyakit jantung.

jantung2

Selain 2 type lemak diatas ada pula Trigliserida yakni sejenis lemak. Tingginya kandungan Trigliseridasering diikuti juga dengan tingginya kandungan cholesterol keseluruhan (HDL serta LDL). Kolesterol dapat di hasilkan dari dalam tubuh serta dari luar badan. Bicara perihal kolesterol, banyak orang yang bertanya-tanya bagaimana caranya turunkan kandungan kolesterol jahat dalam tubuh. Nahhh saat sebelum kita mengulas langkah turunkan cholesterol, kita cari info dahulu apasih sesungguhnya yang mengakibatkan kandungan kolesterol dalah tumbuh jadi tinggi.

Langkah turunkan kolesterol

Pencetus kolesterol tinggi
– Gorengan serta mentega
– Daging lembu, lemak
– Susu yang berlemak tinggi
– Sosej serta keju
– Kerang ketam, udang, belut serta siput
– Sotong
– Telur puyuh
– Otak lembu
– Kuning telur

Bila sahabat mahu terlepas daripada kandungan cholesterol yang tinggi sebaik-baiknya sahabat jauhi makanan itu atau sekurang-kurangnya kuranginya, diluar itu teman dekat juga mesti melindungi pola makan kawan dekat dengan pemakanan yang seimbang. Tetapi bila sahabat telah terlanjur diserang kolestero tinggi sahabat mesti lakukan beberapa hal dibawah ini.
Langkah turunkan kandungan cholesterol dalam badan.

1. Buah dan sayur-sayuran
Buah-buahan serta sayur-sayuran mempunyai sangat banyak vitamin serta sangat baik untuk kesihatan badan. Vitamin dalam buah-buahan serta sayur-sayuran boleh turunkan kandungan cholesterol pada badan. Buah yang dimaksut di sini iaitu buah epal, anggur serta apricot sedangjkan sayuran yang baik iaitu kol, bawang putih, serta ubi keledek.

2. Jus lemon
Buah limau mempunyai kandungan limonoids yang sangat baik sekali dalam turunkan cholesterol yang tinggi, diluar itu buah lemon mengangdung vitamin C yang berbentuk juga sebagai antioksidan yang berguna sekali untuk melindungi badan daripada pelbagai jenis penyakit. Survey sudah menunjukkan dengan pengambilan juice lemon sepanjang 30 hari boleh turunkan kandungan cholesterol tinggi dengan penting.

3. Kacang-kacangan
Kacang-kacangan mempunyai kandungan banyak omega 3 yang boleh mengelak penyakit jantung, diluar itu omega 3 boleh juga turunkan kandungan cholesterol jahat didalam badan, nahh untuk hal semacam ini teman dekat mesti bermula punya kebiasaan pengambilan kacang-kacangan seperti kenari serta badam untuk turunkan kandungan cholesterol pada badan anda.

4. Teh
Komponen bioaktif dalam teh dapat dibuktikan daoat mengelak berlakunya pemecutan pengoksidaan cholesterol jahat pada badan. Oleh kerana itu mulai saat ini teman dekat mesti pengambilan teh sehari-hari untuk megurangi penyumbatan di pembuluh darah yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

5. Kerap bersukan
Olah raga terkecuali boleh membakar lemak pada badan boleh juga tingkatkan kandungan cholesterol baik atau HDL sehingga 10%. HDL sendiri menangkap cholesterol yang tengah dalam keadaan bebas di pembuluh darah yang lalu dibawa ke organ hati untuk diproses selanjutnya.

6. Kurangkan pengambilan lemak tepu
Seperti yang sudah dijelaskan diatas pencetus cholesterol tinggi, teman dekat mesti mengelakkan lantaran makanan itu mempunyai kandungan lemak jemu, terkecuali yang sudah saya katakan di atas, teman dekat juga mesti menghaindari makanan yang lain yakni, organ, minyak kelapa, santan, pizza, gula serta ada banyak lagi.

7. Banyak pengambilan serat
Untuk turunkan kandungan cholesterol jahat pada badan, teman dekat juga diharuskan banyak pengambilan serat, teman dekat boleh dapati serat di kacang-kacangan, bijirin, serta yang lain. Gentian boleh mengikat cholesterol dala usu serta mengeluarkannya pada badan kita.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih