PERHATIKAN !! Tangan Atau Kaki Anda Ada Bonjolan Seperti Ini ?! Sila Baca Sebelum Terlambat…

PERHATIKAN !! Tangan Atau Kaki Anda Ada Bonjolan Seperti Ini ?! Sila Baca Sebelum Terlambat…

Walau bagaimanapun, gejala ganglion sista secara umum adalah:

1. Bonjolan yang tumbuh berhampiran pergelangan tangan atau jari sendi
2. Bulat, lembut, dan licin
3. cecair diisi The
4. Saiz bergantung kepada tahap aktiviti sendi, menjadi lebih besar apabila sendi terjejas sering bergerak dan berkembang lebih kecil apabila sendi berehat
5. Jangan menyakiti, walaupun dalam beberapa kes sista boleh menyebabkan tekanan pada saraf pada sendi, yang boleh menyebabkan rasa sakit, lemah atau kebas.

ganglion

Bagaimana untuk menentukan sama ada simpul saraf yang boleh membahayakan melalui pemeriksaan x-ray pergelangan tangan boleh menunjukkan struktur tulang, kemungkinan arthritis, dan tumor tulang. Peperiksaan ini biasanya disokong oleh MRI atau ultrasound tisu begitu lembut seperti simpul saraf boleh dilihat dengan lebih jelas.

Rawatan
Kehadiran ketulan sista simpul saraf boleh hilang dengan sendiri tanpa memerlukan rawatan.
Tetapi jika kewujudan sista simpul saraf menjengkelkan atau menyakitkan, makan ia juga memerlukan penjagaan dan rawatan.

Sesetengah pilihan rawatan ganglion sista yang boleh disyorkan, antara lain:

1. Immobilization
Oleh kerana aktiviti bersama boleh membuat sista simpul saraf tumbuh lebih besar, doktor mungkin mengesyorkan memakai pembalut atau serbet di pergelangan tangan untuk melumpuhkan kawasan itu.
Ia boleh membantu dalam kawasan yang terjejas untuk berehat, sehingga dapat membantu mengecilkan sista. Apabila sista mengecut, ia boleh mengurangkan tekanan ke atas saraf, dengan itu melegakan kesakitan.

2. Aspirasi
aspirasi, doktor akan mengeluarkan cecair dari sista. Untuk berbuat demikian, doktor akan melakukan prosedur di bawah bius tempatan. Kemudian, doktor menusuk sista tersebut dengan jarum dan mengambil cecair dari sista tersebut dengan jarum.
Doktor anda mungkin mengesyorkan suntikan steroid ke dalam sista tersebut kosong selepas aspirasi. Selepas aspirasi, sebanyak 60 peratus daripada ganglion sista masih boleh berulang. Jika sista berulang, aspirasi boleh berulang.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih