(SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan NKRA

SAPS Sistem Analisis Peperiksaan NKRA. Ibu bapa atau penjaga kepada murid sekolah kini boleh menyemak keputusan ujian dan peperiksaan anak-anak secara online – Ujian 1, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Ujian 2, Peperiksaan Akhir Tahun, serta peperiksaan percubaan UPSR, PT3 & SPM. Semakan boleh dibuat melalui laman web (SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah NKRA. Sistem ini akan memaparkan slip keputusan serta markah peperiksaan pelajar.

  • Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dibangunkan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaandalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia.
  • SAPS merupakan sistem yang dibangunkan secara atas talian yang boleh dicapai oleh semua pihak termasuklah KPM, JPN, PPD dan Sekolah. Analisis yang dilakukan melalui sistem ini adalah selaras berdasarkan skala gred kebangsaan.
  • Data yang disimpan melalui SAPS boleh digunapakai oleh semua pihak terutama PPD, JPN dan KPM untuk membuat sebarang Sistem Analisis Peperiksaan NKRA.

Sila muat turun Penerangan dan Manual Pengguna Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah/SAPS seperti URL di bawah. Mohon kerjasama SU Peperiksaansekolah muat turun dan edarkan kepada semua guru untuk elak kesesakan server.

Pautan laman web baru (SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan 

SAPS Sistem Analisis Peperiksaan NKRA
Dari situ, akan ada juga link untuk Semakan Slip Peperiksaan Pelajar untuk ibu bapa.
Guru-guru perlu masukkan keputusan peperiksaan murid-murid dalam sistem web dalam talian baru yang dipanggil (SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah NKRA yang telah dilancarkan tempahan. Ini adalah satu langkah yang sangat baik oleh kerajaan Menyepadukan hasil dari setiap negeri-negeri dalam satu sistem SAPS. Tidakada sistem peperiksaan yang berbeza di setiap negeri lagi dan data akan pasti mudah dikumpul dan analzyed dalam satu prosedur yang standard. Berikut adalah pautan ke dalam (SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan NKRA.

(SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan NKRA

Tetapi betapa baik itu SAPS yang baru? Untuk asnwer itu, kita perlu mencuba dan menggunakannya. Dan saya yakin beberapa sekolah telah bermula memberi latihan dalaman tentang hal itu. Untuk membantu anda orang-orang yang lebih banyak, silamencari beberapa maklumat yang berguna atau manual SAPS ini jika anda mempunyai sebarang masalah mengenai sistem ini.
* Nota

Julat Gred Markah Baru PeperiksaanDan Ujian Terkini

Terdapat perubahan dalam sistem gred baru pemarkahan peperiksaan dan ujian persekolahan tahun 2016 seperti makluman dari Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS). Perubahan dalam julat gred ini melibatkan tiga peringkat pembelajaran iaitu :-

Julat Gred Sekolah Rendah (SR) 2016
Julat Gred Menengah Rendah (MR) 2016
Julat Gred Menengah Atas (MA) 2016

Untuk maklumat lanjut sila layari Julat Gred Markah Baru Peperiksaan Dan Ujian 2016

Moga sistem Semakan (SAPS) Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah NKRA Ibu Bapa ini bermanfaat dalam melihat dan mengikuti perkembangan pembelajaran anak-anak kita semua. Moga semuanya berjaya.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih