SEMUA PERLU TAHU !! MULAI DARI SEKARANG JANGAN KEROKAN DILEHER KERANA BOLEH MENYEBABKAN STROK ((TOLONG SEBARKAN))

SEMUA PERLU TAHU !! MULAI DARI SEKARANG JANGAN KEROKAN DILEHER KERANA BOLEH MENYEBABKAN STROK ((TOLONG SEBARKAN))

Tahukah anda nyatanya kerokan di leher boleh menyebabkan strok ?? Nah kerana itu mari kita ulas disini mengapa boleh demikian. Kerokan yakni satu langkah rawatan tradisional yang dikenali di sebahagian negara Asia termasuk juga di Indonesia. Kerokan biasanya memakai satu syiling lantas di gosokkan ke bahagian badan yang dikehendaki dari mula leher hingga kaki.

strok

Kerokan umumnya diakui ampuh menyembuhkan masuk angin, sakit, mual, serta badan pegal. Kerokan menawarkan kesembuhan serta rasa selesa yang cukup serta-merta. Sekian usai kerokan, badan jadi enak. Itu semua akan kelihatan pada tubuh anda yang selesai di kerok, akan jadi kemerahan dan bahkan kehitamanan. Apabila agak menghitam itu tandanya penyakit anda mula menyerang atau boleh dikatakan sebagai
tanda-tanda panas dalam.

Tetapi, yang perlu dijauhi yakni mengerok pada sisi leher. Baiknya jauhi sisi itu masa anda kerokan. Di leher ada saraf-saraf yang cukup peka. Jika ada saraf yang rosak, boleh miliki potensi mengakibatkan strok. Terlebih, untuk yang telah berusia tua, demikian tak digalakkan kerokan di leher lantaran peluang diserang strok jadi makin besar.

“Kebiasaan kerokan di sekitaran leher boleh menyebabkan stroke bila ada saraf yang rosak,” tutur Prof. DR. Dr. Budhi Setianto, Sp. JP, doktor pakar jantung di Hospital Harapan Kita.

Bagaimana caranya kerokan yang selamat? Cukup kerokan di sepanjang punggung serta bahu tak ada mesti dikikis hingga belakang leher. Alur kerokan disyorkan ikuti motif tulang ikan. Menurut satu kajian, cara barusan membantu rawatan penyakit. Kerana, dengan ikuti motip tulang ikan ada titik-titik akupuntur serta meridian yang di lewati.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih