SEMUA WAJIB BACA !! INILAH ALASAN KENAPA BULU K3M4LU4N WAJIB DIBERSIHKAN.. BERIKUT PENJELASANNYA {{ BANTU SHARE }}

SEMUA WAJIB BACA !! INILAH ALASAN KENAPA BULU K3M4LU4N WAJIB DIBERSIHKAN.. BERIKUT PENJELASANNYA {{ BANTU SHARE }}

Mencukur bulu kemaluan ternyata punya banyak sekali manfaat, namun masih jarang sekali dari kita yang tau bakal hal itu sehingga masihlah kurang kesedaran kita untuk membersihkan bulu kemaluan kita.
Di satu agama ada satu cadangan yang wajib dilakukan iaitu mencukur rambut kemaluan. Serta anjuran ini berlaku untuk lelaki mahupun wanita. Anjuran ini disyorkan untuk dilakukan secara rutin, yakni 40 hari sekali.

Penyakit-Herpes-Pada-Kulit

Dilansir laman clickdokter. com, dalam anjuran ini tidak sedikit orang bertanya. Apa utamanya mencukur rambut kemaluan? Serta apakah fungsinya? Mari kita simak penjelasannya!

Dengan mencukur rambut kemaluan, proses pembersihan kelenjar minyak atau keringat dapat dilakukan dengan sempurna. Selain itu, mencukur rambut kemaluan juga mampu mencegah bersarangnya hama atau kutu kelamin (type Phthirus pubis), mencegah timbulnya bau yang tidak enak akibat zarah kotoran serta sel-sel kulit mati enteng dibersihkan.

Mempunyai rambut kemaluan yang terlalu lebat bakal menganggu pembersihan organ kelamin sebab boleh menghalang sampainya air pembasuh ke organ itu. Misalnya, apabila membasuh selepas membuang air kecil untuk wanita serta pada masa mandi.

Selain itu, dengan mencukur rambut kemaluan akan memberikan kesan yang rapi dan bersih sehingga dapat meningkatkan ghairah untuk berhubungan s3ks. Tetapi ada perkara yang perlu anda perhatikan ketika mencukur rambut kemaluan.

Pertama, anda mesti memerhatikan sama ada alat-alat yang pingin digunakan untuk mencukur bersih atau tidak. Serta ada baiknya alat yang digunakan hanya untuk sekali pemakaian.
Kedua, lebih berhati-hati waktu melakukan proses mencukur, setelah usai segeralah membersihkan menggunakan sabun serta antiseptik / krim antibiotik bila terluka.

Selain mendapat manfaat kesihatan, disisi lain juga menjalani cadangan agama untuk yang beragama islam. Seperti semboyan umat islam “Kebersihan sebahagian dari iman” yang bersih telah tentu beriman serta orang yang beriman udah pasti bersih.

Bagaimana sudahkah anda bersihkan bulu kemaluan anda.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih