Sentuhan Baharu Dan Nostalgik ‘Power Rangers’

Sentuhan Baharu Dan Nostalgik ‘Power Rangers’ – MEMANG tidak dinafikan lagi, bagi mereka yang membesar pada era 90-an, siri televisyen Mighty Morphin Power Ranger.s atau singkatannya, Power Ranger.s antara hiburan yang cukup digemari dan popular ketika itu. Sehinggakan populariti yang dikecap oleh siri televisyen ciptaan Haim Saban dan Shuki Levy (kedua-duanya anak kelahiran Israel) itu pernah mencetuskan perdebatan di negara ini gara-gara penggunaan perkataan morphin.

Sentuhan Baharu Dan Nostalgik ‘Power Rangers’

 

Sentuhan Baharu Dan Nostalgik ‘Power Rangers’

Dek kerana perkataan yang kononnya ada kaitan dengan benda terlarang itu walhal kandungan siri tersebut tiada kaitan langsung dengan penggunaan dadah, jika tidak silap perhitungan penulis, siri berkenaan pernah diharamkan seketika sehinggalah morphin itu tidak lagi digunakan.

Pun begitu, ia langsung tidak menghalang kanak-kanak dan remaja untuk menikmati Power Rangers dan meletakkan remaja terpilih menjadi adiwira yang menyarungkan kostum berona terang itu menjadi karakter kegemaran mereka.

Filem: Power Ranger.s

Pengarah: Dean Israelite

Pelakon: Dacre Montgomery, Naomi Scott, RJ Cyler, Ludi Lin, Becky G., Bryan Cranston dan Elizabeth Banks

Genre: Aksi/Sains Fiksyen

Durasi: 124 minit

Pengedar: TGV Pictures

Tarikh Tayangan: 23 Mac 2017

Jujurnya juga, Power Rangers bukanlah siri kegemaran penulis, mungkin disebabkan usia penulis ketika ia hangat ditayangkan itu, namun, penulis sempat menonton filem cereka pertamanya, Mighty Morphin Power Ranger.s: The Movie (1995) di pawagam.

Filem Power Ranger.s berjaya memberikan interpretasi baharu terhadap jenama popular berkenaan.

Biarpun siri televisyennya meledak di seluruh dunia, namun, filem pertama Power Ranger.s dan filem susulannya, Turbo: A Power Ranger.s Movie (1997) tidak berupaya mencatatkan kutipan pecah panggung selain mendapat ulasan negatif pengkritik.

Justeru, selepas lebih dua dekad, Power Rangers dilahirkan semula dengan satu persoalan yang berlegar di minda penulis tatkala mendapat perkhabaran tentang pembikinan filem versi baharu ini.

Apakah Power Ranger.s masih relevan dalam dekad ini yang telah cukup banyak disogokkan dengan filem adaptasi komik adiwira Marvel dan DC Comics?

Demi menjana keuntungan, Hollywood dengan pastinya menolak tepi soal berkenaan.

Penulis melihat kelahiran semula Power Ranger.s yang mendapat sentuhan pengarah, Dean Israelite ini adalah untuk mengimbau nostalgia buat peminat dan menarik perhatian peminat baharu terutama generasi milenial yang barangkali begitu asing dengan jenama Power Rangers.

Berpeluang menonton Power Ranger.s baru-baru ini, memang benar apa yang penulis sangkakan. Dari satu sudut, filem ini memang berjaya membangkitkan nostalgia dengan mengekalkan struktur pembinaan cerita Power Rangers itu sendiri.

Salah satu babak filem Power Ranger.s yang kembali menjadi sebutan ramai.

Sehubungan itu, audiens dengan mudahnya diperkenalkan menerusi lima watak remaja bermasalah yang kemudiannya telah tertulis dipertemukan dalam satu insiden sehingga membawa mereka ke satu fasa baharu.

Melihat kepada jalan ceritanya sahaja, memang cukup klise dan tiada apa yang baharu. Penulis percaya itu apa yang dimahukan oleh penerbit filem ini dalam usaha mereka untuk memperkenalkan cerita dan karakter ini kepada khalayak baharu khususnya.

Positifnya dalam penghasilan filem Power Rangers ini adalah sentuhan baharu dan sofistikated itu langsung tidak membuatkan elemen nostalgik itu lari jauh. Ternyata sinergi berkenaan telah meletakkan Power Ranger.s versi baharu ini berada dalam kedudukan sendiri.

Sofistikated itu juga merujuk kepada rekaan kostumnya, penataan seni, teknik imej janaan komputer (CGI) dan babak aksi yang tidak lagi kelihatan begitu cartoonish dan dibikin seadanya seperti mana dalam siri televisyen.

Bahkan, watak dan imej Zordon (lakonan bekas calon Oscar, Bryan Cranston), Alpha 5 (penyumbang suara oleh Bill Hader) dan Rita Repulsa (Elizabeth Banks) juga diperbaharui untuk menjadikan ia lebih relevan dengan zaman ini.

Salah satu babak filem Power Rangers yang kembali menjadi sebutan ramai.

Benar… Seiring dengan perkembangan teknologi dan peredaran zaman, semuanya berubah dan tidak salah untuk melahirkan semula Power Ranger.s yang nampaknya kini kembali menjadi sebutan ramai.

Sehinggakan lagu tema Power Rangers yang dimainkan sewaktu lima adiwira itu bertukar rupa dan bersedia untuk bertempur dengan Rita Repulsa dan Goldar juga mengalami evolusinya, namun, semangat lagu berkenaan tetap kekal.

Lebih menarik, dua bintang asal siri televisyen Power Ranger.s iaitu Amy Jo Johnson dan Jason David Frank (peminat tegar pasti mengenali mereka kerana penulis sendiri dapat mengecam mereka) turut membuat kameo yang menyumbang kepada elemen nostalgik Power Rangers.

Secara lahiriah, Power Ranger.s memang sebuah filem untuk hiburan semata-mata dan seperti mana yang dikatakan, kelahiran semulanya tidak lain adalah untuk terus mengaut keuntungan serta mahu mencipta satu francais baharu.

Dikhabarkan, Lionsgate selaku penerbit sudah bersedia untuk menerbitkan enam hingga tujuh filem susulan Power Rangers selepas ini.

Perkara itu memang tidak dapat dinafikan lagi terutama pada babak terakhir filem ini yang sudah memberi bayangan bahawa akan ada ahli baharu Power Ranger.s dalam filem seterusnya. – mStar.

*** Penulis ialah bekas wartawan hiburan dan graduan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Ulasan ini ditulis berdasarkan pandangan peribadi penulis tanpa dipengaruhi sesiapa. 

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

No Responses

  1. Anonymous