SUAMI ISTERI WAJIB TAHU !! KETIKA ISTERI ENGGAN MENUTUP AURAT APA YANG PATUT SUAMI LAKUKAN ??! ((TOLONG DISHARE))

SUAMI ISTERI WAJIB TAHU !! KETIKA ISTERI ENGGAN MENUTUP AURAT APA YANG PATUT SUAMI LAKUKAN ??! ((TOLONG DISHARE))

Soalan:

Kawan rapat saya telah menegur isterinya untuk menutup aurat, tetapi dia masih malas ditutup aurat ada apa-apa dosa dia masih dijamin oleh kawan rapat (suami) saya atau menaggung isterinya sendiri?

suami-isteri1

Jawapan:

Nabi SAW katanya bermaksud: “Lebih baik untuk golongan wanita kerana mereka diciptakan dari tulang rusuk yang bengkok iaitu Courant di bahagian atas, apabila anda cuba untuk meluruskannya kamu akan memecahkan ia jika anda membiarkan ia akan kekal bengkok terpesong, jadi memohon membiarkan wanita kamu. “(Kisah Hadith Al-Bukhari dan Muslim)

Jika kita perlu menutup aurat isteri tegur, tetapi dia masih tidak Mahu ditutup aurat supaya isterinya akan menanggung dosa itu sendiri, tetapi sebagai suami kita perlu terus menasihati dia tidak bosan dan putus asa kerana kesabaran kita adalah dakwah kepada isteri akan diberi ganjaran oleh Allah SWT.

Apabila (derhaka) isteri nusyuz suami semestinya mesti melakukan tindakan yang ajaib: 1. Bersabar menghadapi karenah isteri, memberi nasihat, jika anda tidak berjaya … 2. katil berasingan (jika tidak berjaya mash) 3. Hit (pukulan ringan kepada mengajar). 4. Jika anda tidak mengatasi krisis dirujuk di pusat itu seperti ibu bapa dan isteri, abang, kakak atau isteri saudara atau suami sebelah Cuba keluarga menasihati beliau, apabila masih tidak berjaya mencari penyelesaian. Jadi pilihan yang paling arwah, jika dia mahu, adalah untuk menceraikan isterinya dengan perceraian sahaja.

Firman tujuan Allah SWT: “Dan menjaga wanita yang anda teragak-agak untuk beramal derhaka (nusyuz) anda perlu menasihati mereka, dan (apabila mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur, dan (jika juga mereka masih monggol) mengalahkan mereka (dengan mengusap cahaya yang mempunyai tujuan pengajaran). Kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka tidak membenarkan anda mencari jalan untuk menyusahkan mereka. Sebenarnya, Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. “(Surah an-Nisa ayat 34)

Sumber: islamituindah

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih